Husitský pochod 2009

9. května dorazili do cíle, sice trochu unaveni, ale především spokojeni a také trochu pyšní.

Husitský pochod úspěšně ukončen

9. května dorazili do cíle, sice trochu unaveni, ale především spokojeni a také trochu pyšní. Srdečně byli přijati účastníci putování z Českého Brodu do Bärnau v Horní Falci, u bývalého hraničního přechodu. A že se tak stalo v Evropský den, to nebyla žádná náhoda. Účastníci husitského pochodu chtěli jít společně kousek do společné Evropy.

1. května se sešli přátelé z Česka a Německa v Českém Brodě a vyrazili pak na cestu. Po 32 kilometrech sedmihodinového pochodu se skupina dostala do svého prvního cíle, do Velkých Popovic. Tam se utábořila a následující ráno se vydala dále do Krňan. Někteří účastníci měli po dvou dnech velké problémy s puchýři na nohách. Proto bylo nezbytné vložit jednodenní přestávku.

Tento neplánovaný odpočinek byl využit pro výlet na zámek Konopiště a k prohlídce okolí Krňan. Pán počasí měl bohužel s námi, poutníky, málo soucitu. Zatímco jsme první dny putovali za krásného počasí, tak se nyní déšť a hluboce visící mraky staly opravdovou zkouškou naší síly vydržet a naší dobré nálady. Navzdory nepřízni počasí jsme nejenže vydrželi, ale ani si nenechali zkazit dobrou náladu.

Táhli jsme dále, zastavili se v Želkovicích (Spejchar), v Zadní Třebani a na hradě Točníku. Pět dnů pochodu a asi 150 km byly nyní za námi. Na Točníku jsme se setkali s několika přáteli a tady na nás čekal ‘odpočinkový den'. Využili jsme ho k prohlídce hradu, k výletu na Žebrák a k návštěvě dobrých přátel se zlatým hřebem dne - vana s teplou vodou. 8. května jsme byli zase zpátky ‚ve středověku'.

Abychom dodrželi náš časový plán, jsme jeli pár kilometrů autem. Náš cíl byl Tachov. Před městem jsme znovu přesedlali a pokračovali v cestě po svých. Setkali jsme se s přáteli z Naumburgu, nebo lépe: po dlouhém hledání nás naumburští našli. Sotva jsme postavili stany, začala bouřka. Strávili jsme tak mokrou, ale veselou noc.

Po snídani v poslední den pochodu se objevili v Tachově i přátelé z Horního Falcka. Po uvítání Tachovskými jsme se vydali na naši poslední etapu, na cestu do Bärnau. Skupina husitských poutníků se enormně rozrostla. Tento okázalý průvod, dva vozy a přes šedesát účastníků (mužů, žen i dětí) byl 9. května, v Evropský den, na bývalém hraničním přechodu očekáván. Nestála zde uniformovaná a ozbrojená pohraniční hlídka, ale dobří přátelé a zástupci tisku.

Přípitek na uvítanou, uvítací proslovy, klepání na ramena, potřásání rukou, řada objetí a pak ještě jednou seřazení a průvod se vydal na cestu do Bärnau, knoflíkového města V Horním Falcku. A v Bärnau, na náměstí, na nás čekalo obrovské překvapení: slavnost pro poutníky.

Večer se pak rozloučili staří a noví přátelé. Ale ne na dlouho a vůbec ne navždy. Protože se opět uvidí, v Kostnici, Bernau, Naumburgu, Neuburgu v. W., Českém Brodě, Táboře nebo nejpozději během příštího putování, nazvaném ‘Putovat jako kdysi husité'.

Kdy

01. 05. - 09. 05. 2009

Pošlete to dál
Řekněte to vašim kamarádům